Cryptovirus – handen omhoog!

'Eén verkeerde klik en pats! alles op slot'

— Cryptovirus – handen omhoog!

Is het je wel eens overkomen dat je geen toegang meer hebt tot de bestanden in jouw computer? En dat er maar één mogelijkheid is om dat op te lossen: vet betalen?!

Het lijkt wel de omgekeerde wereld, maar dit is wel degelijk gaande in de dagelijkse praktijk. Criminelen verschaffen zichzelf toegang tot jouw computer en versleutelen alle bestanden. Dan kun je helemaal niets meer, behalve betalen dus.  En dat is het nog maar de vraag of ze zo eerlijk zijn na betaling je opnieuw toegang te verschaffen.

Hoe vervelend is dat….!

Hoe vissen criminelen?

Hoe kan het dat het kwaadwillenden lukt om zich te begeven in jouw privédomein? Vaak is er wel iets aan voorafgegaan. Bijvoorbeeld een zogenaamde ‘fishing mail’. Je ontvangt een mail van een jouw bekende instantie, bank, winkel of webshop met daarin een link. Nietsvermoedend klik je erop want de mail lijkt hartstikke echt en het kwaad is geschied. Door op de link te klikken zijn criminelen binnen. Vanaf dat moment zijn ze in staat jouw computer over te nemen, er bestanden op te zetten of de boel op slot te gooien en dan kun je niets meer.

cryptovirus fishing mails
malware en spam

Poortje open

Een andere ingang voor criminelen is een slechte beveiliging op je computer of de computers op je werk. Er staat zeg maar ‘een poortje open’ en net via dat poortje breken onverlaten in. Dat kan doordat je verbinding maakt met het wereldwijde web of dat hackers zich toegang weten te verschaffen op de server van je werk. De hacker gebruikt software die verschillende combinaties probeert van inlognamen en -wachtwoorden. Net zolang tot de juiste combinatie is gevonden en hij kan inloggen. Dat noem je brute-force attack; met brute kracht inbreken. Eénmaal binnen kan hij alles: data versleutelen, een cryptovirus installeren en dus de controle overnemen.

Hoe voorkom je inbraak?

Gebruik altijd een heel goed, sterk wachtwoord. Het is ook slim om voor ieder inlogaccount een ander wachtwoord te hebben, zeker als je een wachtwoord en e-mailadres (vaak dezelfde) moet intypen. Voor een hacker wordt het daardoor lastiger om naast de inlognaam ook het wachtwoord te achterhalen. 

Daar waar het gaat om de fishing mail is het goed om alleen mails te vertrouwen van partijen die je kent. Wees kritisch, denk logisch na en  weet je het niet zeker of twijfel je, dan is het beter het mailtje niet te openen en weg te gooien. Of in elk geval dan niet op een link te klikken in de mail. 

Daarnaast is het verstandig een virusscanner te installeren. Zodra je je computer opent, scant deze alle bestanden en detecteert bestanden die er niet horen te zijn. Het is verstandig dat deze altijd up to date is zodat het de allernieuwste virussen gelijk weet uit te roeien.

cryptovirus en dataversleuteling
crypovirus

Wat als je de pineut bent?

Als je toch in een onbewaakt ogenblik de verkeerde link aanklikte of er is randsomware op je computer geplaatst dan heb je daar vaak hulp bij nodig. NEWMINDS systems helpt in zo’n geval, het is namelijk onderdeel van de diensten die ze aanbieden. Zij zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op malware en spamgebied. Zij zijn experts op het gebied van goede backup faciliteiten en hebben veel ervaring met het oplossen van cryptovirussen. 

 Wij kijken graag met je mee en bieden een oplossing. Neem contact op met NEWMINDS systems, via 074 – 20 20 112