Komt jouw ICT door de APK-keuring?

Niet leuk of sexy. Toch kan je met het investeren van een beetje aandacht, tijd en geld winst creëren......

— Komt jouw ICT door de APK-keuring?

 Wat is een goed moment om je ICT aan een APK te onderwerpen? Wij zeggen: de zomer! Het is niet leuk en zeker niet sexy; het afstoffen van je apparatuur en doorlichten van de software. Maar wel noodzakelijk. We vertellen je waarom. 

De vlag hangt

Over het algemeen is de personele bezetting laag tijdens de zomermaanden. Vaak draait het bedrijf op halve kracht; een aantal mensen is ‘op de zaak’, de rest viert vakantie. Of misschien is het bedrijf collectief (tijdens de bouwvak) een paar dagen gesloten. Dat is hét ideale moment om de systemen en de apparatuur grondig door te lopen. Want hoe hangt de vlag er eigenlijk bij? 

vlag
stof ict apk

Stof

Er is een aantal punten van belang. Allereerst de buitenkant. Hoe ziet je apparatuur eruit en waar staat die? Als jouw computers in een stoffige ruimte staan, kunnen ze op zijn tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken; schoon, fris en stofvrij. Het komt de houdbaarheid en duurzaamheid ten goede. Het kan ook zijn dat je uitrusting ondertussen aan vervanging toe is. Wacht niet met vervangen totdat uitstellen geen optie meer is en het inmiddels invloed heeft op de continuïteit van je bedrijf. Deze zomer is een goed moment om er naar te laten kijken en actie te ondernemen als dat nodig is. Door mondiale tekorten kan de levertijd van vervangende apparatuur zomaar oplopen, dus speel hier op tijd op in. 

Check-up de back-up

Een ander punt is: wat is de kwaliteit van je back-ups? Waarschijnlijk krijg je keurig en met regelmaat een melding: ‘back-up completed succesfully’ en vertrouw je hier blind op. We horen je denken: ‘Dat is goed, toch’? Dat is dus maar de vraag… Wij zijn benieuwd naar de impact voor jouw bedrijf als een cryptovirus binnensluipt of de systemen vastlopen. En of je dan echt alle gewenste gegevens terug kunt halen. Het gebeurt bijvoorbeeld wel eens dat mensen na de laatste systeemupdate het kopje ‘financiën’ voor de back-up vergeten aan te vinken. Een check-up van de back-up op zijn tijd kan veel leed, tijdverlies en kosten voorkomen. 

ict apk check-up

Later

Veel gehoorde argumenten om de APK van je ICT uit te stellen zijn: we hebben het te druk, er is nu niets aan de hand, we hebben alles goed geregeld. Of: het komt nog wel een keer, dat doen we later wel. Maar wat als later eerder komt? Hoe is het dan gesteld met de continuïteit van je bedrijf? Tegen welke – ad hoc – kosten (plus omzetverlies) loop je aan? Was het de investering op een eerder moment waard ten opzichte van de kosten die je bij dit soort calamiteiten betaalt?

 

Doe jezelf en jouw medewerkers een plezier; onderwerp ICT aan een APK en wij helpen jou de zomer (en winter 😉 ) door. 

 Wij kijken graag met je mee en bieden een oplossing. Neem contact op met NEWMINDS systems, via 074 – 20 20 112