Microsoft SQL server management & performance

SQL staat voor Structured Query Language. Veel bedrijven maken gebruik van een Microsoft SQL Server. De specifieke programmeertaal (SQL) werd ontworpen voor specifieke databases. Zo’n SQL server is voor meerdere doeleinden in te zetten. De server beheert en onthoudt gegevens

sql performance management bij NEWMINDS

SQL Beheer en Performance verbeteren

SQL staat voor Structured Query Language. Veel bedrijven maken gebruik van een Microsoft SQL Server. De specifieke programmeertaal (SQL) werd ontworpen voor specifieke databases. Zo’n SQL server is voor meerdere doeleinden in te zetten. De server beheert en onthoudt gegevens in een SQL Database. Zo’n database vergt SQL Beheer, SQL Management en continue verbetering van de SQL Performance.

 

Heb je dat stuk in je organisatie niet goed ingericht, dan ondervind je problemen. Of tenminste, vaak is de inrichting wel goed maar de prestatie niet optimaal. Want zonder beheer en onderhoud verliest het zijn toegevoegde waarde en is er een kans dat je tegen problemen, zogenaamde bottlenecks, aanloopt. Ga maar na, de traagste factor bepaalt de snelheid van je database. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van een supersnelle krachtige computer met veel geheugen. Echter, zijn de schijven waarop het gegevens wegsschrijft uitermate traag. Dat is dus nogal bepalend voor de algehele snelheid. Wij kennen het product goed en brengen alle elementen samen zodat de database optimaal presteert. Maar laten we eerst nog eens een en ander uitleggen. Het zijn best veel termen in de eerste alinea. We gaan ze één voor één nog eens langs.

Microsoft SQL Server

Microsoft SQL Server is een Relationeel Database Management Systeem (RDBMS), ontwikkeld door Microsoft en met name veel gebruikt in het bedrijfsleven. Het betekent vrij vertaald dat een database zich opbouwt volgens een relationeel model. De server slaat de gegevens op in tabellen. Hierin bevatten de rijen soortgelijke groepen informatie (ook wel records genoemd) en in de kolommen vind je de informatie die de server voor elk record opslaat. Als je een kolom toevoegt met daarin een verwijzing naar een record in een andere tabel, verbinden de verschillende tabellen met elkaar. Het belangrijkste onderdeel van de Microsoft SQL Server platform is de Database Engine. Deze zorgt voor data-opslag en het bewerken en beveiligen ervan.

 

Integratie met cloud

In die database kan je gegevens opslaan, raadplegen, wijzigen en bewerken. Als de structuur en opzet van zo’n database goed is, is er geen sprake (of zo min mogelijk) van duplicatie van gegevens. Dit beperkt het aantal fouten in gegevensverwerking aanzienlijk. Integratie met eigen systemen en cloud is één van de laatste ontwikkelingen van Microsoft evenals het gebruik van ‘mobile’. Bij beheer hoort ook regelmatig goede back ups maken van de databases en optimalisatie van zoeksleutels, waardoor je de continuïteit waarborgt en optimalisatie verbetert. Lees ook onze blog met nieuws en updates.

microsoft azure dashboard
team NMS

SQL Management

Zo’n SQL Server biedt ondersteuning aan bedrijven op het gebied van datamanagement, analytische systemen, transactieprocessen en business intelligence (BI) en is zeer geschikt voor applicatiebeheerders, managers, directeuren, bedrijfseigenaren en CEO’s van bedrijven. Via de SQL Server Management Studio (SSMS) ‘manage’ je vooral de SQL infrastructuur. Via deze studio heb je toegang, configureer je, creëer je overzicht, administreer je en ontwikkel je alle componenten voor de SQL Server, Azure SQL Database en Azure Synapse Analytics. Maar ook bij Microsoft Dynamics Business Central (voorheen heette dit Microsoft Dynamics Navision). Het is namelijk een makkelijk te implementeren ERP oplossing (Enterprise Resource Planning) en ondersteunt MKB bedrijven bij het beheren van inkoop, verkoop, operations, accounting en voorraad.

SQL Performance

Data-integratie, management en intelligence is eenvoudiger en intuïtiever dan ooit. Wij bieden vooral ondersteuning op het gebied van integratie met Microsoft Azure en Microsoft Dynamics Business Central. De onderliggende systemen verzamelen en diagnosticeren gegevens om je database te monitoren en de performance ervan te verbeteren. NEWMINDS systems denkt mee en adviseert in het kiezen van de juiste schijven en schijfinrichting (RAID configuratie).

Om dit goed te doen maken wij een standaard maintenance plan voor de SQL server en controleren de werking ervan volgens een vooraf bepaalde interval. Wij bezitten de kennis en hebben de tools om te kijken waar zich problemen bevinden in de performance (bottlenecks) en maken hier in overleg met de ontwikkelaars van de software aanpassingen in, zodat de ERP oplossing van de klant optimaal blijft performen.

sql performance management bij NEWMINDS

Opzoek naar een upgrade voor u SQL? Azure cloud is voor u: op maat, schaalbaar en efficiënt.