5 weetjes over werken in de ‘cloud’

Voor sommigen is het een walhalla om vanuit de cloud te werken, anderen wennen maar langzaam of zien gevaren. Wat is dat nou eigenlijk: werken in de cloud?

— 5 weetjes over werken in de ‘cloud’

Voor sommigen is het een walhalla om vanuit de cloud te werken, anderen wennen maar langzaam of zien gevaren. Wat is dat nou eigenlijk: werken in de cloud? Sinds de corona-pandemie heeft het een vlucht genomen; ga jij erin mee of vind je het spannend? Wij nemen je in deze update mee aan de hand van 5 weetjes.

1. Werken in de cloud – wat is het?

Vroeger beheerde je gegevens, apps en software op een fysieke locatie, bijvoorbeeld op een server op kantoor. Hierop bewaarden alle medewerkers bestanden. Tegenwoordig kiezen steeds meer organisaties voor een online opslag, extern, in de cloud. Iedereen kan op afstand inloggen in de ‘wolk’ en harde schijven zijn overbodig geworden. Ook updates van software of investeringen in extra opslagcapaciteit zijn verleden tijd.

Werken in de cloud - wat is het?
pak je winst door slimmer zakendoen

2. Kostenbesparing

Als je overgaat tot werken in de cloud, hoef je niet langer te investeren in het onderhoud van servers, software of (sommige) hardware. Je huurt hetgeen je nodig hebt aan servercapaciteit tegen een relatief laag bedrag. Leveranciers bieden hun diensten namelijk op grote schaal aan en verdelen capaciteit over meerdere klanten. Het voordeel van deze manier is dat je afneemt wat je nodig hebt, op dat moment. Op- of afschalen gaat gemakkelijk en is zo geregeld.

3. Veiligheid

Microsoft 365 is volledig veilig. Veiligheidsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de multifactor authenticatie (MFA), zorgen ervoor dat je bedrijfsdata niet terechtkomen bij personen die daar geen toegang toe hebben. Microsoft herkent en stopt bedreigingen van buitenaf direct en ook tegen malware steekt het een stokje. Daarnaast is het voor een ICT dienstverlener als NEWMINDS Systems noodzakelijk op alle aspecten van security mee te denken. Je houdt dus ten allen tijde de controle, doordat jouw data goed beveiligd blijven.

Veiligheid van microsoft 365
tevreden medewerkers dankzij werken in de cloud

4. Bij de tijd

Updates van de pakketten en applicaties waarvan je gebruik maakt, voert Microsoft automatisch uit. Je werkt dus altijd met de nieuwste versie van het programma, je wordt op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen en als je het nodig hebt, maak je ook nog eens gemakkelijk gebruik van trainingen of overige informatie die online beschikbaar is. Vooral als je werkzaam bent in een (snel) groeiend bedrijf is het fijn als je je niet bezig hoeft te houden met bijblijven. Het levert jou dus tijdwinst op als je je niet hoeft te verdiepen in nieuwe software of nieuwere versies van een applicatie.

5. Blije medewerkers

Voor medewerkers levert het werken in de cloud veel voordelen op. Je bent locatie-onafhankelijk om te kúnnen werken, waar je je ook bevindt, inloggen kan altijd. Alle bestanden staan namelijk centraal in Sharepoint. Je deelt documenten, bijvoorbeeld via Teams of OneNote, met één of met honderd medewerkers, aantallen maken niet uit. Je vergadert een stuk efficiënter, ervoor reizen hoeft niet per sé. Ook werk je snel en makkelijk samen in bijvoorbeeld hetzelfde document, of het nu in Word, Excel of Powerpoint is, het is realtime en altijd up-to-date. Alleen het ouderwets, gezellige bedrijfsuitje blijft in levende lijve beter!

Eén van onze klanten werkte nooit anders dan in de cloud. Deze klant maakt gebruik van alle, voor de klant relevante en vooruitstrevende ICT technieken. Tegelijkertijd zegt dit ook veel over stilstaan bij (online) vooruitgang de eigen dienstverlening: die is volledig up-to-date, snel en efficiënt. Medewerkers én klanten loggen in vanaf elke willekeurige locatie. Alle gegevens van dit bedrijf zijn beschermd door inschakeling van automatische anti-virus en back ups. En ze werken ook nog eens volledig papierloos.

Een tussenvorm bestaat uiteraard ook nog. Een wat traditioneler bedrijf, ook één van onze klanten, werkt deels in de cloud en deels met een eigen server op locatie. De telefooncentrale ‘hangt’ in de cloud, het bedrijf belt namelijk via VoIP. De data-opslag is echter nog lokaal, dit maakt het voor thuiswerkers lastig de juiste data te vinden en uit te breiden.

locatie onafhankelijk werken

Nu je weet wat werken in de cloud is, hoe je het gebruikt en wat je er allemaal mee kan, komen we opnieuw bij de vraag: ga jij erin in mee of vind je het spannend? We kunnen er eigenlijk maar één ding over zeggen: maak het bespreekbaar! Elke onderneming, elk bedrijf, elke klant zit in een andere situatie. Onduidelijkheid geeft onzekerheid, dus maak een weloverwogen keuze. Als ICT dienstverlener kennen we beide kanten. We helpen je er graag bij!

 Wij kijken graag met je mee en bieden een oplossing. Neem contact op met NEWMINDS systems, via 074 – 20 20 112